Mit is jelent az alap utómunka

2021.07.05

A leggyakrabban általatok feltett kérdés, amikor elkezdünk beszélgetni a fotózás menetéről és átadott fotókról, hogy mit is jelent az alap utómunka és mit a retus, illetve mi a kettő közt a különbség. ... ezért gondoltam készítek egy részemről hiánypótló bejegyzést nektek.

Az alap utómunka bemutatására hoztam nektek ezt a két "előtte-utána" fotót.

Általában minden fotósnak van egy kedvelt színvilága, ami alapján legtöbbször meg lehet őt különböztetni a többiektől, illetve ez az egyediség ahhoz is hozzá járul, hogy könnyebben ki tudjátok választani a számotokra legmegfelelőbb fényképészt. Természetesen általában nem ez az egyetlen szempont, de most beszéljünk csak erről.

Az alap utómunka (legalábbis ami az én fotóimat illeti) egy olyan megmunkálása a képeknek, amikor a tartalomba nem "nyúlok bele", tehát nem tüntetem el a karikákat a szemek alól, vagy éppen a bőrhibákat az arcon, a háttérben zavaró lámpaoszlopot stb.

Az alap utómunka során legtöbbször a kontrasztot, csúcsfényeket, árnykékokat, színhőmérsékletet, illetve az expot javítom. Így akár olyan részletek is láthatóvá válhatnak a fotón, ami a nyers verzión nem (pl. a felhők az első fotón), vagy éppen a színhőmérséklet változtatásával egy "melegebb" összhatás jöhet létre, mint azt a fotókon is láthatjátok.

Természetesen nem lehet minden fényképből ugyan azt kihozni, más lesz az aranyórában, és más egy napsütéses déli, vagy koradélutáni kemény nyári fényben elkészített fotók végeredménye.